Blog
Cum să ai grijă de peștii de acvariu?
20 Oct 2023

Mulți oameni visează să dețină un acvariu cu creaturi subacvatice colorate. Un acvariu este un mic ecosistem care găzduiește, pe lângă pești și plante, alge, ciuperci, moluște și bacterii. Cheia este echilibrarea acestor componente pentru a menține acvariul sănătos. Pentru a crea o lume subacvatică hipnotizantă chiar în apartamentul dumneavoastră, este important să aveți grijă în mod corespunzător de pești și de ceilalți locuitori ai acvariului. O atenție insuficientă acordată chiar și celor mai elementare reguli de îngrijire a acvariului poate duce la moartea rapidă a locuitorilor acestuia.

 

Alegerea acvariului potrivit

Transformarea visului dvs. în realitate începe cu alegerea acvariului potrivit. Este important să determinați dimensiunea corectă în funcție de nevoile viitorilor locuitori. De obicei, se recomandă 1 litru de apă pentru fiecare centimetru de lungime a peștilor. Determinarea volumului acvariului depinde, de asemenea, de alegerea speciilor de pești care vor locui în corpul dvs. artificial de apă.

 

Atunci când cumpărați un acvariu, este important să luați în considerare amplasarea acestuia în apartament. Asigurați-vă că determinați unde va fi amplasat, cum vor fi conectate filtrul, sistemul de iluminat și aeratorul. Amintiți-vă că locul de instalare a acvariului nu trebuie să fie expus la lumina directă a soarelui pentru a evita consecințele negative pentru apă și pești.

 

În ceea ce privește dimensiunea acvariului, în cele mai multe cazuri, regula de bază este adevărată: cu cât mai mare, cu atât mai bine. Acvariile mai mari oferă un mediu mai stabil pentru pești și necesită o curățare mai puțin frecventă în comparație cu acvariile mai mici. În ceea ce privește forma, sunt de preferat acvariile dreptunghiulare, deoarece formele rotunjite pot distorsiona vizibilitatea obiectelor din interiorul acvariului, ceea ce poate cauza stres pentru pești.

 

Selectarea peștilor

Există mai mulți factori importanți care trebuie luați în considerare atunci când cumpărați pește:

 

Mărimea. Speciile mari vor menține micii locuitori într-o stare de stres, așa că alegerea peștilor ar trebui să se facă în funcție de mărime (mic cu mic, mare cu mare).

 

Temperamentul. Locuitorii mobili trebuie să se stabilească cu aceiași vecini activi, și invers.

 

Teritoriu. Există locuitori de acvariu care au nevoie de mult spațiu personal. Ei își protejează în mod activ teritoriul și sunt capabili să provoace daune vecinilor.

 

Păstrarea împreună a peștilor prădători cu specii pașnice este posibilă numai dacă indivizii pașnici sunt mai mari decât ei în dimensiune.

 

Dacă peștele are o coadă lungă și aripioare, atunci vecinii săi pot fi doar locuitori calmi care nu îi vor mușca.

 

Dacă peștii sunt relativ compatibili, ei se vor simți bine dacă viața lor va fi la niveluri diferite ale rezervorului.

 

Instrucțiuni pentru îngrijirea peștilor de acvariu

Crescătorul începător ar trebui să cunoască câteva reguli simple pentru îngrijirea locuitorilor de acvariu și să efectueze următoarele acțiuni în timp util:

 

controlați temperatura, nivelul de oxigen și duritatea apei din acvariu (în mod constant);

 

schimbați apa în proporție de 20-30% din volumul total (în fiecare săptămână);

 

curățați filtrele, compresele și elementele decorative (în fiecare lună);

 

curățați solul și sticla (la nevoie);

 

monitorizați locuitorii acvariului pentru simptome de boală (în permanență);

 

replantați plante noi, îndepărtați plantele crescute în exces și deteriorate (după caz).

 

Selectarea alimentelor

Hrana pentru locuitorii acvariului este de următoarele tipuri:

 

artificială uscată - produsă sub formă de fulgi, chipsuri, inele sau pelete, selectate ținând cont de structura gurii locuitorului acvariului;

 

naturale - hrană vie congelată sau gelificată (molii, calamari, creveți, creveți, daphnia, râme, carne tocată și pește);

 

suplimentele sunt suplimente de vitamine care ajută la menținerea unei colorații strălucitoare și a unor înotătoare sănătoase.

 

Frecvența de hrănire a peștilor de acvariu adulți - de 1-2 ori, a peștilor tineri - de 4-5 ori pe zi. Este necesar să se determine cu competență dozajul, deoarece excesul de hrană care rămâne în alimentator, poluează apa și favorizează înmulțirea bacteriilor. În plus, se acumulează amoniac, care este letal pentru locuitorii subacvatici. În plus, peștii supraalimentați se îngrașă, se îmbolnăvesc și se reproduc prost.

 

Îngrijirea echipamentului de acvariu

Aerator. Apa din acvariu trebuie să fie îmbogățită cu oxigen, adică aerată. Atunci când inspectați aparatul, trebuie să acordați atenție atomizorului, pe care se pot acumula depuneri bacteriene sau de calciu. Aceste acumulări trebuie îndepărtate. În cazul în care nu sunt îndepărtate, atomizorul va trebui să fie înlocuit. Atunci când verificați aeratorul, acordați atenție furtunurilor conductelor de aer și diafragmei de cauciuc din interiorul pompei. În fiecare lună trebuie să curățați supapele de aer, iar la fiecare șase luni acestea se înlocuiesc.

 

Filtru de purificare a apei. Poate fi extern (pentru acvarii de 200 sau mai mulți litri) și intern (pentru acvarii mici). Un filtru înfundat contribuie la concentrația de substanțe nocive în apă. Acesta trebuie spălat, dar numai în apă de acvariu, pentru a nu perturba echilibrul bacteriilor. Buretele trebuie, de asemenea, curățat și schimbat periodic (de 2 ori pe lună).

 

Dispozitive de iluminat. Pentru iluminarea acvariului se folosesc lămpi de lumină naturală, precum și lămpi cu economie de energie, a căror putere nu depășește 25 de wați. Funcționarea constantă a dispozitivului duce la o scădere a intensității fluxului luminos. Schimbați-le aproximativ o dată la șase luni.

 

Termometru și încălzitor. Aceste dispozitive ajută la controlul și menținerea nivelului de temperatură în acvariu.

Articole similare
23 Dec 2022
Cum să protejezi animalele de zgomotul artificiilor în noaptea de revelion

A mai rămas doar o săptămâni până la sărbătorile de Revelion, din care nu lipsesc tradiționalele artificii, focuri de artificii și petarde. Și în timp ce pentru oameni este o modalitate de a sărbători anul vechi și pe cel nou, pentru animalele de companie este un factor de stres mortal. În fiecare an, mii de pisici și câini din întreaga lume sunt speriați de focurile de artificii, fug spre o destinație necunoscută sau mor de spaimă. Motivul este că urechile animalelor sunt mult mai sensibile decât ale noastre, motiv pentru care zgomotele foarte puternice le sperie și le provoacă un disconfort psihologic considerabil. Animalele de companie sunt, de asemenea, foarte speriate de sclipirile de lumină puternică, de trepidațiile solului și sunt sensibile la mirosul de ozon, pe care îl asociază cu furtunile. Așadar, în agitația din perioada premergătoare Crăciunului, nu uitați să vă gândiți la animalele de companie, astfel încât principalele sărbători de iarnă să nu devină o tragedie pentru ele.
Pregătirea animalului de companie pentru Anul Nou ar trebui să înceapă cu crearea unui colțișor izolat în cea mai îndepărtată încăpere a casei sau a apartamentului, care este cel mai bine protejată de zgomotul de pe stradă. Ferestrele trebuie închise și perdelele trase, iar televizorul sau muzica ușoară pot fi folosite ca fundal pentru a atenua sunetele de pe stradă.   
Nu este recomandabil să lăsați pisica sau câinele singuri atunci când au loc focuri de artificii, ci să încurajați interacțiunea, jocurile sau comenzile. Dacă prindeți focuri de artificii afară cu câinele dumneavoastră, luați-l în brațe, dacă mărimea lui o permite. În caz contrar, stați lângă animalul dumneavoastră de companie, încercați să-l calmați, îmbrățișați-l și așteptați până când focurile de artificii se termină înainte de a pleca acasă în liniște. Atunci când ieșiți la plimbare, asigurați-vă că aveți la dumneavoastră o zgardă cu datele de contact ale proprietarului animalului și o lesă. Plimbați-vă câinele într-o zonă în care este mai puțin probabil să fie declanșate focuri de artificii și unde există puține șanse ca o petardă să fie trasă. Țineți câinele în lesă și nu-i dați drumul, altfel ar putea fugi sau ar putea apuca o petardă care îi va exploda în gură. Acest lucru nu numai că va traumatiza animalul, dar îi poate pune capăt vieții.
Dacă un animal de companie dispare, cel mai rapid mod de a-l găsi este să îi punem un cip, așa că, dacă este posibil, puneți-i un cip.
Urmând aceste linii directoare destul de simple, veți contribui la minimizarea efectelor negative ale focurilor de artificii asupra animalului dumneavoastră de companie și nu vă va afecta starea de spirit în vacanță.

 

16 Jan 2023
Umplutura: tipuri, cum se alege, ce este disponibil la ZooMania

Orice iubitor de pisici va răspunde fără ezitare că, pe lângă alegerea unei mâncăruri de calitate pentru pisici, "problema toaletei" se află pe primul loc pe lista de preocupări. Nu numai calitatea igienei, ci și cât de confortabil va fi pentru proprietar și pisica sa să trăiască împreună depinde de acest aspect. Adesea, animalele de companie primesc tăvițe pentru litieră cu bare sau nisip și ziare rupte, ceea ce, în cele din urmă, cauzează o mulțime de probleme neplăcute: își udă coada și picioarele, mirosuri neplăcute persistente, ignorarea vasului de toaletă și căutarea unor locuri mai frumoase și mai curate în apartament pentru a-și face nevoile. Preveniți aceste probleme și ușurați viața proprietarilor și a animalelor lor de companie - umplutură liberă.
Varietatea de litieră pentru pisici disponibilă în magazinele de animale de companie include mai multe tipuri de bază:
- Umplutura pentru lemn este o granulație făcută din rumeguș fin. Principalul său avantaj este că este puțin costisitor, ecologic și complet sigur. Dezavantajul este că, atunci când umiditatea cade pe granule, acestea se dezintegrează în praf care se lipește de labe și se împrăștie în tot apartamentul.
- Umplutura de silicagel este formată din cristale albe de silicagel care absorb bine umiditatea, elimină mirosurile neplăcute, împiedică înmulțirea bacteriilor și nu se lipesc de labe. Dezavantajele sunt prețul ridicat și zgomotul de șuierat cauzat de contactul cu umiditatea. Nu se recomandă pentru pisicuțele mici.
- Umplutura minerală, sunt granule realizate din diferite tipuri de minerale, roci vulcanice și chiar beton. Acestea absorb bine lichidele și le distribuie uniform în interior, formând un bulgăre ușor de eliminat. Umplutura rezistă bine la mirosuri, nu se lipește de labe și este economică. Dezavantajele includ praful.
- Umplutura de porumb este o granulație obținută din porumb și deșeuri de cereale. Este un material de umplutură prietenos cu bugetul, sigur și ecologic, care nu conține aditivi sau impregnări. Datorită greutății sale ușoare, se lipește de labe și este ușor de împrăștiat în jurul apartamentului.
- Umplutura de argilă, care este o granulație fină alcătuită din argilă bentonită. Acesta absoarbe bine umiditatea și o păstrează pentru o perioadă lungă de timp. Animalelor le place acest tip de umplutură, deoarece seamănă cu mediul lor natural. Dezavantajele acestora sunt că trebuie schimbate de 2 ori pe săptămână și că devin prăfuite dacă sunt folosite pentru o perioadă lungă de timp.
- Umplutura de soia (tofu) este o granulație obținută din fibre de soia. Acesta absoarbe bine umiditatea, formând un ghem și blocând mirosurile din interior. Este foarte economic, nu se lipește de blana și de labele pisicii, nu produce praf și este sigur dacă este înghițit accidental.
Pentru a găsi cel mai bun nisip pentru pisici pentru animalul dumneavoastră de companie, vizitați ZooMania Pet Shop. Aici veți găsi tot felul de litiere moderne realizate de cele mai populare mărci și producători. Vă așteptăm la: str. Codrilor nr. 16 (Depoul Construct, magazin 23) sau în magazinul nostru online https://zoomania.md

26 Jul 2021
Cum să schimbați corect dieta animalelor de companie.

Recunoașteți semnele că este timpul să schimbați hrană.

 

Alergiile la animalele de companie sunt periculoase, deoarece pot apărea chiar dacă hrăniți animalul de companie cu aceeași mâncare de ani de zile. Știm că după ce folosim același tip de hrană (sursă de proteine) pentru o perioadă lungă de timp, unii câini și pisici (deși nu la fel de des) pot dezvolta sensibilitate sau incapacitate de a digera proteina. Acest lucru se poate manifesta ca probleme gastro-intestinale persistente și / sau mâncărime și erupții cutanate.

 

Dacă observați aceste semne, identificați problema. Când se suspectează alergii sau sensibilități, standardul aur este „hrănirea prin excludere”, eliminarea anumitor ingrediente pentru a determina care ingredient sau ingrediente anume provoacă reacția imună. Primul pas este să schimbați sursa de proteine (hrană)/. Dar, în primul rând, este important să contactați un specialist pentru sfaturi mai detaliate.

 

Introduceți încet nouă dietă a animalului de companie.

 

Dacă decideți să vă schimbați hrană pentru animale de companie, faceți-o încet și treptat. Trebuie să fie într-adevăr un proces deliberat. Începeți prin amestecarea a 3/4 din hrană veche cu 1/4 din hrană nouă pentru o perioadă de la o săptămână până la 10 zile. Creșteți treptat cantitatea de hrană nouă și reduceți cantitatea de hrană veche.

 

Dacă animalul dvs. de companie demonstrează semne de îmbunătățire la o nouă dietă, se recomandă să rămâneți la unul sau două tipuri de hrană, mai degrabă decât să introduceți noi amestecuri de aceeași marcă. În acest fel, dacă apar probleme în viitor, veți avea în continuare posibilitatea de a alege alte opțiuni de hrană cu produsele de aceeași marcă.


 

22 Feb 2024
CUPA PURINA | 2024

Asociația Felină din Moldova "Felis Moldova" vă invită cu drag să participați la cea de-a XIX-XX-a Expoziție Felină Internațională Licențiată FIFe 9-10 martie 2024, "PURIN'S CUP - 2024", care va avea loc la Chișinău (Republica Moldova).
Locul de desfășurare: ARENA-CHIȘINĂU, Calea Orheiului str. Chișinău 130, Chișinău, Republica Moldova.
Sponsor general al expoziției brandului Purina.

 

Sunt invitați jurații:
Dna Helena Wittwer - toate rasele (CH)
Dna Olga Komissarova - toate rasele (EE)
Doamna Tatyana Moraru-Puranen - 3, 4 cat. (FI)

Înscrierile sunt acceptate până la 1 martie 2024, online https://www.felismoldova.org/account/add-new tel.: +373-69150407 (Viber).
Cererea se consideră acceptată dacă ați primit o confirmare pe adresa de e-mail indicată.
Cererile nu sunt acceptate la expoziție.
La expoziție participă animalele care nu au vârsta mai mică de 4 luni și sunt înregistrate în catalog. Cei care încalcă regulile expoziției vor fi descalificați din expoziție, iar rezultatele lor vor fi anulate.
Organizatorul își rezervă dreptul de a nu accepta o cerere fără a oferi niciun motiv.

 

Cerințe veterinare:
Vaccinările împotriva bolilor virale și a rabiei cu 1-11 luni înainte de expoziție sunt obligatorii.
Certificatul veterinar F-1 pentru animalele nerezidente este obligatoriu.
Cei care doresc să fie stewarzi trebuie să se înscrie până cel târziu la 25 februarie.

 

Informații detaliate la tel:
+373-77829749(Viber, WhatsApp)
+373-69117457(Viber, WhatsApp)
+ 373-69235006 (Viber, WhatsApp)


Hotel pentru cazare cu pisici: www.hotel-cosmos.com