
Plimbările de vară cu animalele de companie preferate pot fi periculoase din cauza căpușelor. Paraziții reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătate, deoarece sunt purtătoare de encefalită, anaplasmoză, babesioză, ehrlichioză și altele. Dacă aveți un animal de companie, atunci odată cu sosirea căldurii este necesar să aveți grijă de protecția acestuia împotriva căpușelor. Vă spunem despre cele mai eficiente și eficace modalități.
Ce soluții există?
Mijloacele de protecție împotriva paraziților sunt împărțite în trei categorii:
- repelente ( respingătoare) - componentele active resping paraziții în stadiul de contact cu blana, împiedicându-i să pătrundă în piele;
- insectoacaricide (de contact) - ucid acarienii care au apărut pe piele sau în blană;
- insecticid-repellent (universal) - includ mai multe substanțe active care resping și distrug simultan paraziții.
Repelentele insecticide sunt considerate cele mai eficiente produse în prezent. Nu toate căpușile reacționează în același mod la componentele conținute în repelenți. Unii paraziți pot rezista la acțiunea substanțelor insecticide timp de până la 48 de ore. În acest timp, acarianul poate ajunge în siguranță la nivelul pielii.
Care este cea mai bună alegere pentru protecție?
Protecția pisicilor și a câinilor are întotdeauna ca scop eliminarea contactului dintre parazit și animal. Mijloacele sunt prezentate sub diferite forme.
Picăturile de pe vîrf
Acesta este remediul cel mai comod și mai simplu. Se aplică pe carâmb, în zona dintre omoplați. Este important să se aleagă un loc la care animalul nu va ajunge. Dar picăturile au câteva dezavantaje semnificative:
- sunt toxice dacă intră în contact cu pielea deteriorată sau cu membranele mucoase;
- au nevoie de patru săptămâni pentru a-și face efectul;
- își încetează efectul dacă intră în contact cu apa.