Blog
Cum să împrietenești două pisici?
7 Oct 2022

Prietenia, nu se poate răzui.

Cu o virgulă unu nu pot exista alte opțiuni. 

 

Dacă aveți deja o pisică în casă și vă decideți să luați încă una, trebuie să vă asigurați că acestea devin prietene. Un set de reguli întocmit de zoologi experimentați și iubitori de pisici care toarce.

 

Veți fi foarte norocoși dacă animalele de companie au un temperament asemănător și dacă nu le deranjează să coexiste împreună. Dar, uneori, între pisici pot apărea resentimente, spaime, competiție sau concurență pentru teritoriu, jucării, hrană sau atenția proprietarului. 

 

Acțiunea corectă a proprietarului poate aduce două pisici împreună. Acest lucru necesită o înțelegere a psihologiei animalelor de companie, răbdare și preocupare pentru sentimentele atât ale primului animal de companie, cât și ale celui nou venit.  

 

Ce ar trebui să facă o persoană?

 

El ar trebui să îi demonstreze pisicii mai în vârstă că rolul său în casă este prioritar. Pisica nou-venită trebuie să aibă timp să se obișnuiască cu noul mediu. Și este important să observăm îndeaproape comportamentul ambelor animale. 

 

Pentru a ajuta la accelerarea procesului de aclimatizare și adaptare, puteți încerca să amestecați mirosurile cu o cârpă uscată. Mângâiați labele, boturile și organele genitale ale noului venit și ale celui mai vechi. Acest lucru poate atenua agresivitatea. 

 

Dar o bătaie poate avea loc în continuare. Este recomandabil să se taie cu prudență ghearele. În acest fel, vor fi mai puține răniri. În cazul unei bătăi, nimeni nu ar trebui să fie pedepsit. Acest lucru nu va face decât să agraveze situația. 

 

Spațiul personal este un punct important în procesul de obișnuire a celor două pisici una cu cealaltă. Fiecare pisică ar trebui să aibă un loc privat. Acesta este un loc ales de ea însăși. Treaba ta nu este să o deranjezi.

 

Așternuturi, toalete, boluri - fiecare animal de companie ar trebui să aibă așternut propriu. 

 

Atenția și afecțiunea ar trebui să fie distribuite în mod egal între animalele de companie. Mai ales primul animal de companie nu trebuie să devină gelos și resentimentar. Ar trebui să vă jucați cu pisicile separat pentru prima dată. Pe măsură ce se obișnuiesc unul cu celălalt, vă puteți juca cu ei în același timp. 

 

Suntem responsabili pentru ceea ce am îmblânzit. Decizia de a lua un alt animal de companie ar trebui să fie una deliberată. Coexistența a două pisici pe același teritoriu va fi amuzantă și veselă doar dacă alegeți tactica potrivită încă din prima zi în care animalele se întâlnesc. 

Articole similare
23 Sept 2024
De ce pisicile aleargă în apartament: motive și explicații

1. Comportament instinctiv
Pisicile sunt prădători prin natura lor și instinctele lor joacă un rol important în comportamentul lor. Alergatul în jurul apartamentului poate fi un mod de a-și manifesta instinctele de vânătoare. Ele pot „urmări” prada nevăzută - jucării, umbre sau chiar propria coadă.

 

2. Energie și activitate
Pisicile, în special cele tinere, sunt pline de energie. Au nevoie de un loc în care să pună această energie, iar alergatul în jurul apartamentului este o modalitate. În sălbăticie, ele pot alerga mult, vânând și explorând teritoriul. În casă, când nu există suficient spațiu pentru o joacă activă, pisicile vor alerga adesea pentru a-și elibera energia.

 

3. Comportamentul de joacă
Alergatul poate face parte din comportamentul de joacă. Pisicilor le place să se joace și adesea își inițiază propriul comportament de „cursă”. Folosirea unor jucării precum mingi sau șoareci pe o sfoară poate provoca în ele izbucniri bruște de activitate. În astfel de momente, ele își pot etala abilitățile de vânătoare, ceea ce, de asemenea, le entuziasmează.

 

4. Stres și nervozitate
Uneori, alergatul în jurul apartamentului poate fi o manifestare a stresului sau a anxietății. Dacă o pisică se simte amenințată sau inconfortabilă în mediul său, poate începe să alerge ca o modalitate de a face față emoțiilor negative. Este important să monitorizați comportamentul animalului dvs. de companie și să creați un mediu calm și sigur pentru el.

 

5. Senzația de fericire și bucurie
Uneori, pisicile pur și simplu își exprimă bucuria! Dacă sunt fericite, bine dispuse și au spațiu de joacă, pot începe să alerge vesel prin apartament. Acest comportament poate fi o manifestare a afecțiunii pentru tine și a fericirii de a petrece timp împreună.

 

6. Schimbarea mediului
Obiectele noi din apartament, mutarea mobilei sau chiar schimbarea traseului de plimbare al pisicii dvs. o pot încuraja să exploreze. Ea poate începe să se miște activ prin casă, explorând schimbările care au avut loc. Pisicile sunt creaturi foarte curioase, iar orice lucru nou le poate stârni interesul.

25 Jul 2022
La ce vârstă ar trebui să schimbi hrană pentru căței?

Destul de des, crescătorii își antrenează cățelușii pentru produse la preț mic, mai ales dacă au un așternut mare de căței. Înțărcarea cățeilor poate fi costisitoare, așa că forța motrice din spatele alegerilor lor alimentare poate fi prețul mai degrabă decât calitatea alimentelor (aceasta nu este o critică la adresa niciunui crescător, ci doar o observație a sutelor de noi proprietari de căței). Sau poate că și-au ales marca pentru că este bine cunoscută și se vinde bine (nu vă lăsați păcăliți de marketing strigător, uitați-vă ÎNTOTDEAUNA la eticheta ingredientelor).

 

În calitate de nou proprietar de cățel, vei căuta să-i oferi cățelușului tău cel mai bun început în viață, așa că probabil vei dori să te gândești să-ți schimbi hrană. Dar CÂND și LA CE VÂRSTE se poate face acest lucru?

 

Răspuns simplu: imediat. Nu există niciun motiv să așteptați dacă doriți să faceți modificări. (Dacă cățelul vine acasă mulțumit de hrană pe care crescătorul ți-a dat-o, poți folosi hrană pentru câteva zile până când cățelul se instalează în noua sa casă, dar aceasta este o alegere personală.)

 

Prima întrebare pe care o punem este: ce fel de dietă vrei să folosești? Vrei să te ții de alimente granulate sau preferi dietele naturale? Acest lucru are de-a face cu modul în care este realizat „comutatorul”, așa că este important să luați în considerare opțiunile din timp.

 

Alimente granulate.

 

Dacă doriți să treceți la o nouă croșetă, vă recomandăm să treceți treptat pe parcursul unei săptămâni. Zilele 1 și 2: Se amestecă un sfert din alimentul nou cu alimentul vechi, Zilele 3 și 4, se amestecă jumătate din alimentul nou cu alimentul vechi, Zilele 5 și 6 amestecă trei sferturi din alimentul nou cu alimentul vechi, iar în ziua 7 începe mâncarea nouă.

 

Burticile cățeilor sunt deosebit de imature și sensibile. Dacă faci o tranziție imediată, îți poate deranja cu ușurință digestia și puiul tău ar putea avea diaree, așa că fă-ți timp.


 

Dieta naturala.

 

Hrănirea cu alimente crude - necesită o abordare și un studiu integrat, dar pe scurt, puteți trece imediat la ea. Nu trebuie să faci o tranziție treptată de la granulat la crud. Vă recomandăm să dați ultima masă a nopții și apoi să începeți cu alimente naturale a doua zi dimineața, dar a învăța despre dietele naturale este o necesitate absolută. Discutați cu un specialist în tranziție. Este important să menții o dietă echilibrată, care să ofere animalului tău toți nutrienții necesari.

20 Oct 2023
Cum să ai grijă de peștii de acvariu?

Mulți oameni visează să dețină un acvariu cu creaturi subacvatice colorate. Un acvariu este un mic ecosistem care găzduiește, pe lângă pești și plante, alge, ciuperci, moluște și bacterii. Cheia este echilibrarea acestor componente pentru a menține acvariul sănătos. Pentru a crea o lume subacvatică hipnotizantă chiar în apartamentul dumneavoastră, este important să aveți grijă în mod corespunzător de pești și de ceilalți locuitori ai acvariului. O atenție insuficientă acordată chiar și celor mai elementare reguli de îngrijire a acvariului poate duce la moartea rapidă a locuitorilor acestuia.

 

Alegerea acvariului potrivit

Transformarea visului dvs. în realitate începe cu alegerea acvariului potrivit. Este important să determinați dimensiunea corectă în funcție de nevoile viitorilor locuitori. De obicei, se recomandă 1 litru de apă pentru fiecare centimetru de lungime a peștilor. Determinarea volumului acvariului depinde, de asemenea, de alegerea speciilor de pești care vor locui în corpul dvs. artificial de apă.

 

Atunci când cumpărați un acvariu, este important să luați în considerare amplasarea acestuia în apartament. Asigurați-vă că determinați unde va fi amplasat, cum vor fi conectate filtrul, sistemul de iluminat și aeratorul. Amintiți-vă că locul de instalare a acvariului nu trebuie să fie expus la lumina directă a soarelui pentru a evita consecințele negative pentru apă și pești.

 

În ceea ce privește dimensiunea acvariului, în cele mai multe cazuri, regula de bază este adevărată: cu cât mai mare, cu atât mai bine. Acvariile mai mari oferă un mediu mai stabil pentru pești și necesită o curățare mai puțin frecventă în comparație cu acvariile mai mici. În ceea ce privește forma, sunt de preferat acvariile dreptunghiulare, deoarece formele rotunjite pot distorsiona vizibilitatea obiectelor din interiorul acvariului, ceea ce poate cauza stres pentru pești.

 

Selectarea peștilor

Există mai mulți factori importanți care trebuie luați în considerare atunci când cumpărați pește:

 

Mărimea. Speciile mari vor menține micii locuitori într-o stare de stres, așa că alegerea peștilor ar trebui să se facă în funcție de mărime (mic cu mic, mare cu mare).

 

Temperamentul. Locuitorii mobili trebuie să se stabilească cu aceiași vecini activi, și invers.

 

Teritoriu. Există locuitori de acvariu care au nevoie de mult spațiu personal. Ei își protejează în mod activ teritoriul și sunt capabili să provoace daune vecinilor.

 

Păstrarea împreună a peștilor prădători cu specii pașnice este posibilă numai dacă indivizii pașnici sunt mai mari decât ei în dimensiune.

 

Dacă peștele are o coadă lungă și aripioare, atunci vecinii săi pot fi doar locuitori calmi care nu îi vor mușca.

 

Dacă peștii sunt relativ compatibili, ei se vor simți bine dacă viața lor va fi la niveluri diferite ale rezervorului.

 

Instrucțiuni pentru îngrijirea peștilor de acvariu

Crescătorul începător ar trebui să cunoască câteva reguli simple pentru îngrijirea locuitorilor de acvariu și să efectueze următoarele acțiuni în timp util:

 

controlați temperatura, nivelul de oxigen și duritatea apei din acvariu (în mod constant);

 

schimbați apa în proporție de 20-30% din volumul total (în fiecare săptămână);

 

curățați filtrele, compresele și elementele decorative (în fiecare lună);

 

curățați solul și sticla (la nevoie);

 

monitorizați locuitorii acvariului pentru simptome de boală (în permanență);

 

replantați plante noi, îndepărtați plantele crescute în exces și deteriorate (după caz).

 

Selectarea alimentelor

Hrana pentru locuitorii acvariului este de următoarele tipuri:

 

artificială uscată - produsă sub formă de fulgi, chipsuri, inele sau pelete, selectate ținând cont de structura gurii locuitorului acvariului;

 

naturale - hrană vie congelată sau gelificată (molii, calamari, creveți, creveți, daphnia, râme, carne tocată și pește);

 

suplimentele sunt suplimente de vitamine care ajută la menținerea unei colorații strălucitoare și a unor înotătoare sănătoase.

 

Frecvența de hrănire a peștilor de acvariu adulți - de 1-2 ori, a peștilor tineri - de 4-5 ori pe zi. Este necesar să se determine cu competență dozajul, deoarece excesul de hrană care rămâne în alimentator, poluează apa și favorizează înmulțirea bacteriilor. În plus, se acumulează amoniac, care este letal pentru locuitorii subacvatici. În plus, peștii supraalimentați se îngrașă, se îmbolnăvesc și se reproduc prost.

 

Îngrijirea echipamentului de acvariu

Aerator. Apa din acvariu trebuie să fie îmbogățită cu oxigen, adică aerată. Atunci când inspectați aparatul, trebuie să acordați atenție atomizorului, pe care se pot acumula depuneri bacteriene sau de calciu. Aceste acumulări trebuie îndepărtate. În cazul în care nu sunt îndepărtate, atomizorul va trebui să fie înlocuit. Atunci când verificați aeratorul, acordați atenție furtunurilor conductelor de aer și diafragmei de cauciuc din interiorul pompei. În fiecare lună trebuie să curățați supapele de aer, iar la fiecare șase luni acestea se înlocuiesc.

 

Filtru de purificare a apei. Poate fi extern (pentru acvarii de 200 sau mai mulți litri) și intern (pentru acvarii mici). Un filtru înfundat contribuie la concentrația de substanțe nocive în apă. Acesta trebuie spălat, dar numai în apă de acvariu, pentru a nu perturba echilibrul bacteriilor. Buretele trebuie, de asemenea, curățat și schimbat periodic (de 2 ori pe lună).

 

Dispozitive de iluminat. Pentru iluminarea acvariului se folosesc lămpi de lumină naturală, precum și lămpi cu economie de energie, a căror putere nu depășește 25 de wați. Funcționarea constantă a dispozitivului duce la o scădere a intensității fluxului luminos. Schimbați-le aproximativ o dată la șase luni.

 

Termometru și încălzitor. Aceste dispozitive ajută la controlul și menținerea nivelului de temperatură în acvariu.

20 Oct 2023
Ce este un foarfece pentru pisici și cum îl folosim?

Atunci când aveți un tovarăș de viață blănos sub forma unei pisici, este important să aveți grijă de sănătatea și confortul acesteia. Un aspect important în acest sens este îngrijirea ghearelor. O mașină de tuns ghearele pisicii este un instrument care ajută la menținerea ghearelor prietenului dvs. blănos sănătoase și bine îngrijite. În acest articol, vom analiza ce este un zgârietor pentru pisici și cum să îl folosim.

 

Ce este un foarfece pentru pisici?

Un foarfece de gheare este un instrument conceput special pentru tăierea unghiilor pisicilor. Acesta este format din mânere și lame ascuțite care vă permit să tăiați cu grijă ghearele, evitând deteriorarea părții vii a ghearei, numită încrețitură. Cu toate acestea, este important să rețineți că prudența și tehnica adecvată sunt esențiale atunci când folosiți o mașină de tăiat gheare.

 

Cum se folosește un foarfece de gheare pentru pisici: Pași pentru îngrijirea ghearelor

Pregătiți-vă uneltele: Înainte de a începe, asigurați-vă că tăietorul de gheare este curat și ascuțit. Lamele ascuțite fac ca procesul să fie mai confortabil pentru pisică.

 

Pregătiți-vă pisica: Înainte de a începe, puneți-vă pisica în largul ei. Puteți vorbi cu ea, o puteți mângâia, îi puteți oferi o recompensă. Asigurați-vă că este relaxată.

 

Determinați un loc pentru tăiere: De obicei, cel mai ușor este să tăiați ghearele unei pisici într-un loc liniștit, fără sunete străine sau mișcări.

 

Tăiați cu grijă ghearele: Tăiați cu grijă ghearele, evitând să loviți partea vie (partea roz sau roșie). Dacă tăiați din greșeală partea vie și aceasta începe să sângereze, nu intrați în panică - folosiți pulberi sau tije speciale pentru a ajuta la oprirea sângerării.

 

Nu uitați de ghearele din spate: Pisicile au gheare din spate care necesită, de asemenea, îngrijire. Verificați-le și tăiați-le dacă este necesar.

 

Sfaturi pentru o gheară sigură

Dacă nu sunteți sigur cum să folosiți un tăietor de gheare, cel mai bine este să vă consultați medicul veterinar sau un profesionist.

Introduceți treptat pisica dumneavoastră în procesul de tăiere, astfel încât să se obișnuiască și să nu fie stresată.

Păstrați unealta în stare bună, ascuțind lamele din când în când.

Îngrijirea ghearelor pisicii dumneavoastră este un aspect important al îngrijirii generale. Utilizarea corectă a unui instrument de ascuțire a ghearelor va ajuta la menținerea ghearelor în stare bună și va preveni deteriorarea mobilierului. Fiți atenți și atenți, iar pisica dumneavoastră va fi confortabilă și în siguranță.